13.06.2017 г.

Тарт Татен с пълнени домати - Tarte tatin con pomodori ripieni


Продукти:
8 домата
1 лист бутер тесто (230 гр.)
250 гр. галета
1 връзка магданоз
7-8 маслини без костилките
2 скилидки чесън
сол 
зехтин 


Отрежете капачета от доматите. Почистете от семките и посолете вътрешноста. В купа смесете галетата, ситно нарязания магданоз, скилидките чесън и нарязаните маслини. Объркайте сместа  докато се намокри добре със зехтин. Напълнете доматите.  


Подмажете стените и дъното на удобна тавичка с олио. Наредете доматите с пълнената част нагоре. Изпечете ги за 15 мин. в предварително загрята  на 180 фурна с вентилатор. Извадете тавичката от фурната и покрийте с тестото като го подпъхнете навътре. Оригиналната рецепта която видях в сп. ''Cucina moderna'' е с бутер тесто. Моето е маслено, но знам, че в Б-я няма затова ви давам рецептата с бутер.  Върнете тавичката обратно във фурната и доопечете докато тестото добие златист цвят. Охладете татена и след това го обърнете в подходяща чиния. Преди да поръсите със ситно нарязан  магданоз обелете доматите. Поднесете като гарнитура към печено месо, кюфтенца или кебапчета или каквото там имате!
 Аз набързо гриловах едни кренвирши :)! Чаооо и да ви е сладко! 


5 коментара:

  1. Страхотна идея и прекрасно изпълнение. И за очите и са стомаха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Много вкусно стана, особено с допълнението от кренвирш :)!
      Хубав следобед!

      Изтриване
  2. Интересна, много лесна идея.
    Поздрави Ваня !

    ОтговорИзтриване
  3. Разби ме:) Идеите ти винаги са чудесни. Поздрави, Ив!

    ОтговорИзтриване