18.05.2017 г.

Фусили с пресен грах и шунка - Fusilli con piselli e prosciutto cotto


Днешният ни обяд, рецепта народна, италианска и много вкусна! 

Продукти за две порции:
170 гр. паста (фусили, пенне, фарфале)
200 гр. пресен грах (може и от консерва или замразен)
200 гр. варена шунка
40 гр. пармезан 
1 лук шалот 
1 с.л. сирене филаделфия или крема 
сол 
зехтин
щипка магданоз 
щипка чер пипер


Почистете граха от шушулките и го изплакнете със студена вода. В тиган  с 1 к.ч. зехтин запържете ситно нарязания лук, ако нямате шалот нарежете обикновен лук и една скилидка чесън, добавете шунката нарязана на кубчета и граха. Посолете, налейте около 200 мл. топла вода и захлупете съда. Гответе около 15 мин. на пресния грах не му трябва много варене( все пак проверете дали е готов преди да изключите котлона). Отдръпнете съда от огъня и веднага добавете 1 с.л. филаделфия или друго сирене по ваш вкус, поръсете с пармезан и разбъркайте добре. 
Сварете пастата според указнията на опаковката. Прецедете и я прехвърлете при соса. Върнете тигана отново на котлона, ако е необходимо налейте малко от водата в която се е варила пастата,  поразтръскайте и разбъркайте за да се овкуси добре пастата. 
 Овкусете с щипка чер пипер, щипка ситно нарязан магданоз и щипка настърган пармезан. Поднесете веднага! 
Да ви е сладко! :)! Чаооо! 



4 коментара:

  1. Страхотен, много вкусен и фантастично поднесен обяд -
    поздравления за майсторката на кулинарните изкушения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Боряна!
      Беше много вкусно!:)

      Изтриване
  2. Ваня,
    не ми е хрумвало да ползвам грах при приготвянето на паста.Но е чудесна комбинация - лесна, красива и много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, грах се използва в много рецепти с паста, че и в лазаня!
      Аз не бях готвила досега пресен, но така разбрах истинския вкус на граха! :)
      Поздрави!

      Изтриване