29.10.2012 г.

Ризото с моркови и грах


Е, така му се пада на който не знае мярка за  хапване , сега ще нагъва само салати ,паста ,ориз и варени зеленчуци! Не ,че се оплаквам щото ги обичам и тях  ,ама друго си е кисело зеле с ребърца например......
Обаче пък и ориза става за ядене ,особенно ако го  подлютиш леко ...виж за лютото ограничения няма - издържаш ли - ядеш на корем....
Рецептата за розотото е лесна ,бърза ,засищаща и най - вече здравословна ! И за разкош към него - задушена,подлютена  цикория!

Продукти за една порция:
3 с.л. ориз
1 морков
шепа грах
1/2 малка глава лук
20 гр. пармезан
бучка колкото орех краве масло
щипка сол
10 мл. зехтин
на върха на ножа лют червен пипер


Т а..... загрейте в малко тиганче зехтина , сложете нарязания на ситно лук  и запържете до порозовяване . Добавете моркова (нарязан на кубчета ) и граха. Посолете леко , поръсете с лютия пипер , налейте чашка топла вода и задушавайте около 10 мин.
В тенджера с подсолена вода сварете ориза . Прецедете го и овкусете с кравето масло . Добавете зеленчуците , настъргания пармезан и разбъркайте добре .
Измийте хубаво листата цикория и ги сварете за 10 мин. в подсолена вода . Не ги режете (оставете ги цели ) . Загрейте малко зехтин , сложете смачкана с длан скилидка чесън и нарязана малка люта чушка . Изпържете всичко за 2-3 мин. Отстранете само скилидката чесън.
Сложете сварената цикория и захлупете съда за да се задуши за 7-8 мин.
Поднесете ризотото с пикантната цикория и да ви е сладко!
От мен чаоооо и усмихната нова седмица :* ! С голяма прегръдка!!!





12 коментара:

  1. Ванче ризотото е страхотно и много пъстро и апетитно.
    Как хубаво си го поднесла само страхотия!
    Целувки аморе!

    ОтговорИзтриване
  2. Любимото ми ризото,Ив!Прекрасни снимки.....,а и не биха били други с оглед на чудесното и многоцветно оризче:)).Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам ризото-какво му е?Виж колко е пъстро и апетитно...
    Приятна вечер ,Ванче-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Ив, тук ще вечерям да знаеш, чудесно ризото! А ребърцата кой не ги обича, всеки би прегрешил с тях:) Усмивка сладка, приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, че вчера го имах в менюто си, иначе сега щях да гледам тъжно. Много красиво си го оформила и изглежда много апетитно. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ризотото е прекрасно,Ваня!
    В къщи е любимо ястие.
    Поднесла си го много красиво!
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитно, Ваня! Фенове сме му вкъщи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря , момичета :) ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
  9. Пъстро, апетитно и приканващо ризото!
    Ванче, лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Estupenda receta me gusta es un hermoso timbal,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване