23.10.2012 г.

Пеперончино в зехтин


Разказвала съм ви вече за моята саксия с пеперончино ....подарена ми от приятели преди 3 год. ! Чушчиците и са на 7 -мо място по лютивина в света ,то сигурно и затова наесен след като и подрежа стъблото на около 4 см .от повърхността зимува навън и не замръзва! Напролет започвам да  поливам по-малко и растението се събужда . По-късно се появяват и чушките като отначало са черни ,постепенно стават тъмно зелени и накрая червени ! Оставям ги на стеблото още около седмица да позавехнат леко и ги обирам .А после....само да имате смелост да ги хапнете! Аз проявих  такъв кураж в началото и можех да направя няколко обиколки на града преди да премине паренето им! Но после реших да ги топна за седмица (най-много 10 дни) в малко зехтин и сега както се казва ''вързах попа да е мирно селото ''! Хем си ги хапвам ,хем им издържам на лютивината! 
След като са позавехнали малко чушчиците им отрежете опашките . Измийте ги и подсушете добре . В малко ,красиво шишенце налейте зехтин , сложете клонка розмарин и няколко пеперончини . Изчакайте десетина дни и прелейте ароматизираното и подлютено олио в друго шишенце . 



Използвайте за печени крилца, месца и наденички..... или капвайте по 2-3 капки върху току-що сварена паста. ! Добър апетит ! 
Чаоооооо  и до скоро :* !


                                         
                                                       Есенни щрихи от морския бряг 






                                               Любимо кътче от градината ми :) 



17 коментара:

  1. Ей,как ме разсмя,Ваня!
    Тия чушчици иначе симпатично изглеждат ,но...
    Топнати в зехтин виж не ми е идвало на ум.
    Ще пробвам.В къщи имам пресни все още.
    Чудесно кътче,а снимките от морския бряг са много хубави!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи ...само ако знаеш и как симпатично лютят :)) ! Благодаря ,Мире и хубава вечер и на теб :* !

      Изтриване
  2. Чушленцата са страхотни. Без лютичко някак не ми е вкусно на мен.
    А и храстчето е дота красиво, направо си е интериорно растение.

    ОтговорИзтриване
  3. Помня тези чушчици:) Много апетитни са станали и в зехтин!

    ОтговорИзтриване
  4. Ив, страхотен пост и много красиви фотоси си запечатала! Чушчиците са изключително симпатични, но само ти си знаеш колко са лютички. Добро решение си им намерила. :)) Приятна вечер и хубаво утре! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Преди няколко седмици ме черпиха с такива чушчици, вярно доста люти бяха! А аз по принцип ям много люто, но тези дребосъци направо ме подпалиха! Така както си ги направила изглежа много красиво, а щом отнема и от лютивината значи е супер. Много красиви снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Слънчице, много ме разсмя с поста си!
    А колко си задобряла със снимкитеее...думи нямам!
    Чушчиците са по моя вкус, аз ям отровно люто!
    А снимката на небето- страхотен улов!
    Целувам те и те прегръщам силно*)

    ОтговорИзтриване
  7. Е... щом си вързала попа:) добре си им намерила приложение на чушлетата Ванче!
    И колко сладурско се кипрят в красивото шишенце само:)
    А фотосите ти са радост за окото!
    Рошльото е поздравен от теб да знаеш:) и ние те поздравяваме!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, тез пиперончино, ако ги опитам ще дойда при теб сигурно щом са такива люти.:)))Ма нека тъкмо ще се видим.:) Иначе в шишенцето са приказни.
    Месцето и то апетитно супер!
    Страхотни снимки мила невероятни!
    Прегръдки за лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Ивана,
    да започна оттам, че шишенцето е.... влюбих се в него;)) Ако намеря такова, непременно ще си направя подобни чушлета в зехтин, за да си капвам по малко тук и там;)
    Плажът е прекрасен, макар и по това време на годината. Но усещането за идващият студ е също налице;))
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно зехтинче подлютеничко, а толкова красиво изглежда, че да ти е жал да го прецедиш и махнеш чушлетата...Ванче, явно студът идва при вас и скоро ще дойде при нас, снимката ти е много въздействаща -леко ме втресе и потърсих жилетчица...

    ОтговорИзтриване
  11. Ванюша,стъкленицата за зехтин ти я открадвам на момента,много ми хареса!А тези чушки са красиви дори само да ги отглеждаш за декорация,но ти си намерила разумно и практично решение за ползването им.Благодаря и за хубавите морски пейзажи.
    Пожелавам усмихнат и слънчев есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Ехаа, какъв колорит!
    Много е красив морският бряг през есента!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ,мили момичета за коментарите ви :* ! Мъхче ,Роси тя стъкленичката от един балсамов оцет :) ....имам и още няколко и все си наливам ту ликьорче :) ...ту зехтинец ...имам една запазена и за ракийца :)) !
    Хубав следобед ,момичета ! С прегръдка и пожелание за топла есенна вечер :*!

    ОтговорИзтриване
  14. Тези пиперончино са малко различни от нашите декоративни чушчици.Ваня,много интересна идея,прекрасни снимки и много интересно шишенце.Морският бряг е прекрасен.Много настроение ми създаде с хубавите снимки!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. naistina sa mnogo interesni,no sled tezi dni razbrah che zehtina go izsipvash v drugo shishe i posle go polzvash i che e parliv,no chushletata kak sahranqvash za po dalgo vreme sled kato veche nesa vav zehtin??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около седмица ги държа в хладилник и каквото изям изям :)...а останалите изхвърлям !

      Изтриване