20.10.2012 г.

Терин от картофи с рататуй


Mалко несполучлив опит за терин ,но пък стана много вкусен затова след кратък размисъл реших да го публикувам  ! Всъщност несполучливо беше търпението ми да изчакам достатъчно за да се охлади  и от там да отрежа красиви парчета ...за хапване и снимки! 
Рецептата е от сп. ''Cucinare bene'' .  
Продукти :
500 гр. картофи 
150 мл. прясно мляко 
1 яйце
40 гр. краве масло 
20 гр. пармезан 
сол 
За зеленчуковата смес:
1/2 патладжан
1 малка тиквичка 
по една малка червена и жълта чушки 
1 домат
1/2 глава лук
1 дафинов лист 
чер пипер 
40 мл. зехтин 

Обелете и нарежете картофите на кубчета .  Сложете ги в тенджерка ,покрийте с еода ,добавете 1 с.л. сол и сварете до омекване . 
Готовите картофи извадете и топли пасирайте . Добавете прясното мляко , яйцето и пармезана . С миксер разбийте на пухкаво пюре . 
Нарежете всички зеленчуци на дребно . В тиган със зехтин запържете за 3-4 мин. първо патладжана , добавете лука нарязан на много ситно , чушките и домата . Пържете още 5 мин. и тогава добавете тиквичките . Посолете , подправете с чер пипер , сложете и дафиновия лист и захлупете съда . Задушавайте зеленчуците на слаб до умерен огън 10 мин. като от време на време разбърквайте . 
Всички зеленчуци трябва да останат леко хрупкави ,но не сурови !





Намажете продълговата форма за кейк обилно с масло , поръсете с галета и изсипете картофеното пюре вътре . С лъжица внимателно направете улей в средата като се стараете стените и дъното на формата да са равномерно покрити с пюре . 
Изсипете охладените зеленчуци в улея .
И тук сега искам да дам малък съвет (не съм по съветите ,всеки трябва сам да стигне до истината) , за да не направите като мен . Вслушах се в рецептата и сложих формата в тавичка с вода във фурната за да изпека терина на водна баня . Резултата - стана малко като печен на месечина! Не бих го направила пак така....направо си го запечете на 180 гр. до златиста коричка . 
И после изчакайте да се охлади добре ! Обърнете в чиния , сложете няколко лъжици рататуй отгоре му и хапнете .....много вкусно ,леко напомня гювеч! 
Чаоооо от мен и хубави почивни дни :) ! С прегръдка :* !




10 коментара:

  1. Merhabalar, Ne kadar leziz ve iştah açıcı bir görüntü böyle, ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Ване като торта си го направила, охх колко е примамлив този терин!
    В твоите ръце всичко става толкова апетитно ,че не може да му се устои!
    Прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, не, тук направо ме разби! Все неща, които много обичам, съчетани заедно... не ми се мисли колко вкусно ще да е! Да не говорим, че и убийствено изглежда, Ив!

    Страшна си!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле,лелеее невероятно предложение Ийв!
    Толкова вкусно, че и безкрайно красиво!
    Целувам те и ти пожелавам хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Никкакъв несполучлив опит, чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  6. Кое му е несполучливото Ванче? :)Как ли щеше да изглежда сполучливото?
    Като ухае вкусно и си гладен как да чака човек да се охлади?И аз не бих издържала:)
    Благодаря за споделената идея с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Ванче, я подай едно несполучливо отрязано парче...:)
    Много колоритно ястие,а за вкуса не се и съмнявам!
    Прегръдки и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви ,момичета за милите думи :)!
    Желая ви хубава ,есенна седмица !
    С прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
  9. Ванюшка,чуден е станал-толкова е цветен ...вкусотия!
    Хубав ден-целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Много вкусна гозба,Ив!
    Как само е полегнал като в гнездо този пъстър рататуй,чудесна идея и изпълнение!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване