5.04.2012 г.

Артишок с магданозено песто


Отново ви предлагам рецепта с артишок която видях в списание '' Vero cucina''. Може да хапнете артишока така приготвен даже и ако сте на диета :). 
Почистете няколко артишока от дебелите външни листа , ортежете го на около 2 см. от върха и леко разтворете вътрешните листа за да почистите мъха в сърцевината му. Натопете за 10 мин. в съд със студена вода и сока на един лимон. В тенджерка изсипете чашка вода , чашка бяло вино , добавете чаена лъжичка сол, голяма щипка магданоз и една облечена скилидка чесън . Наредете артишока вътре с чашките нагоре. 
Задушавайте на умерен огън около 30 мин. Извадете и наредете в чиния. 


За пестото : нарежете на ситно голяма връзка магданоз и го сложете в блендер . Прибавете 50-60 гр. кедрови ядки, 30 гр. пармезан , 1-2 ч. л. зехтин , сол , малко парченце чесън и няколко капки лимонов сок. Смелете всички продукти . Няма нужда да са смлени на пюре :)... Извадете  и добавете малко цели кедрови ядки . 
Сложете по лъжичка - две от пестото в средата на всеки артишок ,отгоре украсете с пушена сьомга и .....добър апетит :)......! Чаоооо и хубава вечер ! От мен - голяма прегръдка !!!




7 коментара:

  1. ЕЙЙЙ момиченцеее нямаш спиране по два пъти на ден пускаш вкусотии:)))))))
    С този артишок започна да ме навиваш да взема да опитам и аз.
    Много хубаво предложение Ванче!
    Хубава и прекрасна вечер и много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. О любимият ми зеленчук пак е на ход!
    Аз вече ако ми трябва рецепта с артишок тук при теб ще я търся Ванче!
    Пускаш много привлекателни предложения!
    Благодаря и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. С две ръце подкрепям gogolina. Рецептата е страхотна. Само пресният артишок ми е голяма мъка да го откривам по магазините :-).
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми е любопитен тоя артишок...Не съм срещала в магазините ,а може би и не съм търсила.Много интересна рецепна,Ваня!Сигурно е вкусно!
    Желая ти слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. О, ще се възползвам...много ми харесва артишока, но съм яла само в италия и не съм приготвяла.Тия дни мислех да диря рецепти-ето я твоята тъкмо навреме.Накупила съм си вчера артишок, финокио, радичио,косте...така че диря рецепти.Харесвам много и маринованият или тоди дето е в зехтин, знаеш ли как се приготвят?
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви ,Зиче, Данче, Дени, Мира ,Мария ....не знам как се приготвя в зехтин ,но ще ппитам за рецептата майка му на Роберто ,тя винаги си приготвя артишок така ( :)) че снабдява и мен :)....ще ти напиша рецептата по-късно :) !
    Чао ,дами ...отивам да поздравя морето :) !
    Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
  7. Рецептата е разкошна. Направих я с мини артишоци. Като за първи опит резултатът е повече от отличен, а комбинацията песто и сьомга е съвършена :-)! Много ти благодаря за рецептата!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване